Hvad kan vi hjælpe dig med?

Diskusprolaps optræder oftest i lænden, mindre hyppigt i nakken og sjældent i brysthvirvelsøjlen. Når den indre gelesubstans bevæger sig ud til kanten af bruskskiven/diskus, og gør diskussen større på dette område, kaldes det en diskusprolaps. Presset mod det omkringliggende væv kan give smerter lokalt eller i det område, den pågældende nerve forsyner. Udover smerter kan det medføre følelses forstyrrelser eller svaghed i nogle muskler. En diskusprolaps udvikler sig som regel over længere tid. I starten er der ofte gentagne episoder med lændesmerter, og hvis diskussen fortsat bliver overbelastet, kan det udvikle sig til en prolaps. Kiropraktisk behandling kan hjælpe ved diskusprolaps afhængig af sværhedsgraden . Desuden er det vigtigt, at få trænet de dybe rygmuskler op for at stabilisere ryggen. Efter operation for diskusprolaps er der ofte visse gener, der i større eller mindre grad kan afhjælpes ved kiropraktik, og grundig genoptræning er nødvendig!

Iskias betyder bensmerter i det område som iskiasnerven forsyner i benet. Iskiasnerven er en samling af næsten alle bennerver, som kommer fra den nederste del af lænderyggen, går i en tyk tråd gennem balden og forgrener sig, jo længere ned i benet den kommer. Man bruger begrebet ”iskias” mest for smerteudstråling fra iskiasnerven på grund af tryk fra muskelspændinger i balden.

Muskelspændingen kommer altid af en dysfunktion, ofte i lænderyggen, som derfor skal undersøges og behandles.

Lændesmerter opstår ofte pludselig i forbindelse med en fysisk belastning, som hoste eller nys, træk og kulde eller en forkert bevægelse. Man er særlig udsat, hvis man kører bil, foretager gentagne løft af tunge genstande, bliver udsat for vibrationer, arbejder foroverbøjet, laver pludselige bevægelser eller holder samme stilling i længere tid. Det samme gælder, hvis man har en dårlig kondition, eller ens muskler er for svage. Hold i lænden medfører smerter, stivhed og tit skævhed i ryggen.

Patienter med slidgigt har tit fået at vide, at der intet er at gøre, og at de ”må lære at leve med det”. Det er også rigtigt, at det slid der er, ikke kan fjernes. Men klinisk erfaring viser, at smerterne ofte kan lindres og endda i nogle tilfælde fjernes. Hvor meget lettelse man kan opnå afhænger af, hvor meget leddet er angrebet, samt hvilket led det drejer sig om.Behandling for slidgigt kan være ledfrigørelse med mobilisation og manipulation, strækbehandling, massage og øvelsesterapi. Desuden har laserterapi en smertestillende virkning på slidgigtsramte led.

Dårlig holdning fører til en overbelastning af dele af ryggen og nakken, og er ofte skyld i de smerter, som vores patienter kommer med. Derfor er det vigtigt, at arbejde med målrettede øvelser og forbedrede rutiner imod en god kropsholdning. 

At holde balance er en indviklet og krævende opgave for vores krop og nervesystem. Bare tænk, at det tager de fleste mennesker et år indtil de lærer at gå. Hvis samspillet mellem hjernen, nerverne og musklerne ikke fungerer godt, bliver det svært at holde balancen. Det kan føre til for mange spændinger, smerter og i værste tilfalde uheld. 

Bevægelse er sundt for krop og sjæl, og heldigvis er mange mennesker rigtig glade for at dyrke idræt. Idræt er altid en udfordring for kroppen, og kan nogle gange føre til skader. Vores fysioterapeuter og kiropraktorer behandler idrætsskader, og vores fysioterapeuter er specielt trænede i at hjælpe med genoptræningen og vejledningen til sund idræt. 

Hjernerystelse kan blive til en svær skade med mange problemstillinger. Det er uhyre vigtigt, at takle en hjernerystelse rigtigt fra starten af, og det kan vi hjælpe med. 

Er hjernerystelse blevet et kronisk problem, er der ud over de kognitive problemer ofte forstyrrelser af nakken, synet og balanceorganet. Det er noget, som vi har specialiseret os i. 

Der findes forskellige ting, der kan udløse svimmelhed. Vi udelukker alvorlige sygdomme, og finder ud af, hvilken slags svimmelhed det drejer sig om, og hvordan vi kan hjælpe. 

Den såkaldte piskesmældskade er en følge af, at nakken bliver slynget bagud og bagefter fremover. Det virker som en forstuvning af nakken, hvorved ledbånd, sener og muskler bliver beskadiget. Udover det kommer der ofte symptomer fra de mange nerver, der findes i området. Gener kan være ømhed, nakke/armsmerter, hovedpine, svimmelhed, susen for ørerne, overfølsomhed for lyd eller lys, koncentrationsbesvær m.m. Piskesmældsskader kan være svære at behandle. En kombination af ledmobilisering eller manipulation og aktiv træning med øvelser, har vist de bedste resultater i videnskabelige undersøgelser indtil nu.

Funktions forstyrrelser i nakken kan bl.a. føre til nakkesmerter, hovedpine, svimmelhed, symptomer i nakke, hænder, håndled, under-/overarme, albuer, skulderblade eller den øverste del af brysthvirvelsøjlen. Blandt de mest almindelige årsager er, at man har lavet de samme bevægelser eller har været i samme stilling for lang tid uden at holde pauser. Men også træk, kulde og psykisk stress kan spille ind. Et led kan blive overbelastet og låse fast som i et akut nakkehold eller ved kroniske funktions forstyrrelser. Forkert holdning kan udløse spændinger, og især i nakke og skulderågområde mærkes de ofte. Udover at frigøre leddene er det ofte nødvendigt at udligne muskelbalancen.

Der er mange forskellige slags hovedpine og endnu flere mulige årsager. Ofte er der flere sammenfaldende grunde til hovedpine. Man ser tit, at det er muskel- og/eller ledproblemer, som bliver ”dråben, der får bægeret til at flyde over”. Gør det ondt, spænder man, og så bliver ens led mere stive. Det forværrer smerterne, og starter en ond cirkel.Det første kiropraktoren gør, er at undersøge om der er tegn på andre sygdomme, der kan være årsag til hovedpinen. Er der ikke det, og kan kiropraktoren sætte hovedpinen i forbindelse med led- eller muskelproblemer, kan det ofte afhjælpes. Massage kan være en god behandling for hovedpine, samt øvelser for at udligne muskelbalancen i nakke og skuldre. Den måde kæbeledene bevæger sig på er i øvrigt afhængig af, hvordan nakken fungerer – og omvendt. Muskel- eller ledproblemer herfra kan blandt andet også give hovedpine.

Nyfødte og små børn kan godt have gener fra nakken eller ryggen. Ved de snævre pladsforhold i livmoderen og ved vrid og træk i barnet ved fødslen (også ved kejsersnit) kan der opstå problemer i hvirvelsøjlen, hvor enkelte led ikke fungerer rigtigt. Det medfører gener for babyen som spændinger, smerter i nakken og hovedpine. Desuden kan hele udviklingen blive hæmmet, fordi der ikke kommer den korrekte stimulering af alle muskler, led og nerver. Symptomer kan være skrigeture, rastløshed, spændinger i kroppen og unormale kropsholdninger, modstand mod at spise ved det ene bryst, modstand mod at få hue på, forstoppelse m.fl. Spædbarnkolik er et muligt symptom. Børnene er sunde og raske, men de skriger meget mere end gennemsnitlige spædbørn. Kiropraktoren kan undersøge, om der er problemer med barnets bevægeapparat og frigøre evt. blokerede led. Det har vist sig at være en effektiv behandling for mange kolikbørn, og også for andre med ovennævnte problemer

Gravide kvinder har ofte gener i ryggen eller i bækkenet. Det er på grund af den forandrede holdning og belastning, som den gravide mave fører med sig og den samtidige opblødning i ledbåndene, som gør ryggen mindre stabil og kan føre til spændinger eller gener. Det er til dels en naturlig del af det at være gravid. Men ofte forekommer der også problemer i muskler og led, som kan blive meget smertefulde og forhindrer aktiviteter på arbejdet eller hjemme. Her er kiropraktik en rigtig god mulighed for hjælp. Det er helt uskadeligt for barnet. (Se også under ”bækkenløsning”)

Rygsmerter starter ofte i en tidlig alder. Derfor er det aldrig for tidligt at besøge en kiropraktor eller en fysioterapeut. For børn der vokser er det af afgørende betydning at nerver, muskler og led fungerer rigtigt og tillader en normal og symmetrisk udvikling. Børn er som regel meget aktive og udforsker deres bevægelsesmuligheder konstant. Derfor kan der nogle gange også komme uhensigtsmæssige vrid og belastninger for hvirvelsøjlen og andre led. Desuden kan der nogle gange være medfødte anomalier, som ulige lange ben, S-formede rygge og andet, som man nogle gange kan korrigere for, inden barnet er udvokset. Symptomer for fejlfunktioner i bevægeapparatet kan være ryg- og nakkesmerter, hovedpine, uoplagthed, dårlig nattesøvn, indlærings problemer, øresmerter, mavepine.

Mange gravide oplever gener fra bækkenled eller symfysen under graviditeten og efter fødslen. Ledbåndene bliver løsere for at forberede bækkenet på fødslen. Det gør lænde-/bækkenområdet mindre stabilt, og derfor mere udsat for led- og muskelproblemer. Disse kan behandles, og det mindsker ofte de symptomer, som ellers bare generelt kaldes for ”bækkenløsning”. Alle gravide oplever en opblødning af ledbåndene og derfor en destabilisering, som for nogen kan medføre smerter. Pilatestræning er en meget egnet træningsmetode for at styrke de dybe bækken- og rygmuskler og modvirke denne destabilisering.

Smerter i albuen optræder ofte ved senehæftningerne fra underarmsmusklerne. Årsagen er normalt en overbelastning af disse sener, der er sket på en gang eller også efter mange gentagne ensidige bevægelser.Kiropraktisk behandling går ud på at forbedre ledbevægeligheden og at løse op for muskelspændinger, hvormed senen aflastes.

Karpaltunnel er en smal passage, hvor blodkar og nerver går igennem håndleddet til hånden. Hvis der er for lidt plad på grund af en irriationstilstand og hævelse, så begynder fingrene at sove. Det sker især ved ensidig arbejdsbelastning og om natten ved uhensigtsmæssig holdning af hånden. 

Skulderproblemer betyder ofte ned sat bevægelighed – det kan være svært at løfte armen over vandret stilling eller at få hånden om bag nakken. Typisk er der besvær med at få frakken af og på. De skulderproblemer, der skyldes funktionelle forstyrrelser i skulderled eller i hvirvelsøjlen, kan behandles kiropraktisk og fysioterapeutisk.

Fastlåsninger i håndrodsknogler og/eller underarmen ses ofte i forbindelse med overbelastning af håndleddet. Der kan optræde smerter og snurren i hånd og fingre, som kan trække op til albuen.Også overbelastning af fingrenes led kan give smerter og stivhed.

Vores fødder er hver dag udsat for utrolige belastninger. Dette gælder især ved mange former for sportsudøvelser, men også ved stående eller gående arbejde, eller ved brug af fodtøj, der forhindrer fødderne i deres normale bevægelse. Fastlåsninger i et eller flere af fodens 27 led er da også noget, der ofte opstår. Fungerer fødderne ikke som de bør, ødelægges balancen i kroppen, og det kan medføre problemer også andre steder fx i knæ, hofter eller ryg.

Knæskader skyldes ofte, at den ene af de halvmåneformede bruskskiver (menisker) i knæledet er i klemme eller har forskubbet sig. Den type knæskader ses tit ved sportsuheld, fx sker 60% af alle skader i fodbold i knæet. Der optræder hyppigt en skarp smerte under knæskallen.En anden årsag til knæproblemer kan være, at lårmusklerne trækker knæet skævt, fordi de ikke er i balance. Knæet er et meget sensibelt led, og et skævt træk på det, kan efter et stykke tid udløse irritation i og omkring leddet.

En forstuvet ankel vil normalt komme sig af sig selv, men helingen kan fremskyndes, hvis anklen behandles så hurtigt som muligt, så risikoen for slappe ledbånd bliver nedsat. Ved enhver forstuvning bør man bruge is omgående, til hævelsen har fortaget sig. I lettere tilfælde behøves kun is, men i sværere tilfælde kan det være nødvendigt med kiropraktisk eller anden behandling.

Hoftesmerter skyldes ofte slidgigtsforandringer i hofteleddet. Fordi bevægeligheden er indskrænket, bliver musklerne også kortere og virker ikke efter hensigten. Det giver mange gange også problemer i lænden og i bækkenleddene, og det igen virker selvforstærkende for hoftesmerterne.Det, som man kalder ”hoftesmerter” er i mange tilfælde slet ikke smerter fra hofteleddene, men smerter fra bækkenleddene eller lænden, især hvis smerterne sidder på ydersiden eller bag på hofterne.

“Kravebenet er en del af skulderbæltet, og bliver derfor belastet ved skulderbevægelser. Det har forholdsvis små led til brystbenet og til toppen af skulderbladet, som kan blive irriteret, fastlåst og ofte hævet. Som alle led i kroppen kan de led behandles. Det indgår ofte som del af behandlingen af en nakke/skuler problematik. 

Smerter i brysthvirvelsøjlen optræder sjældnere end i lænd og i nakke. Det skyldes bl.a. at ribbenene virker stabiliserende på rygsøjlen. Årsagen til at man kan få ondt kan fx være en forkert bevægelse, anstrengelse eller en dårlig arbejdsstilling. De muskler, der har forbindelse til armene, kan også give smerter i midten af ryggen, hvis de bliver overbelastet.Smerterne stråler nogle gange ud langs ribbenene til forsiden af brystkassen. De forværres normalt af tryk på nerven, hvor den forlader ryggen, samt ved dyb indånding og sidebøjning. Af og til er alt man kan mærke en stikkende smerte i brystet.

Smerter i halebenet skyldes oftest et fald på halen, problemer i lænden eller i bækkenleddene eller en overbelastning efter fødsel. Ligesom problemer i lænden kan give smerter i halebenet, kan det modsatte også være tilfældet, og så er det altså der, årsagen til lændesmerterne skal findes. Den nederste del af rygmarvens forlængelse er fastgjort til halebenet. Spændinger i rygmarven, udløst af problemer i halebenet, kan derfor også give symptomer i både hoved og nakke.

Kiropraktorer behandler funktionsforstyrrelser i bevægeapparatet og de symptomer, der kan følge heraf. Nogle gange kan smerter, der opleves som om de stammer fra hjerte, lunger, mave, galdeveje eller andre indre organer, have deres udspring fra problemer med bevægeapparatet og dermed afhjælpes ved kiropraktisk behandling.Omvendt kan man få smertetilstande i ryggen, fordi man har haft en organisk sygdom, der udløste stærke muskelspændinger, for eksempel galdekolik eller nyresten. Når det organiske problem er blevet lægeligt behandlet, kan kiropraktik hjælpe med at få løsnet op på de resterende rygsmerter

Ring allerede i dag på 74 42 58 56,

og bestil tid til din første behandling

Send os en besked

Als Kiropraktor Center ApS, Østergade 3, 6400 Sønderborg
Mandag, Tirsdag og Torsdag: 08-17, Onsdag: 08-14, Fredag: 08-15